Hjem/Hvad er Terapeutisk Smerte Undervisning?

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Er du mon lige stødt på konceptet “Terapeutisk Smerte Undervisning™️”?

Så får du i artiklen her et overblik over hvad det er, hvad det betyder og hvilken forskel det kan gøre for dig, dine smerter og din hverdag.

Her får du lige den lynhurtige version: Terapeutisk Smerte Undervisning™️ er det koncept, den metode, den tilgang jeg har udviklet og bruger til at hjælpe dig godt videre med dine smerter.

Ps. Undre du dig over hvad det lille “™️” mon betyder? Så betyder det bare at navnet/konceptet er noget jeg har udviklet og finpudset over mange års vidensindsamling, erfaringer og feedback fra folk med smerter. Du vil derfor ikke kunne finde min unikke sammensætning af viden, redskaber og strategier andre steder end hos mig.

Hvad er Terapeutisk Smerte Undervisning™️?

Den korte version:

Terapeutisk Smerte Undervisning™️ består af undervisning til folk med kroniske eller komplekse smerter og indeholder viden om smerteteori, som f.eks. hvordan smerter påvirker hjernen, kroppen og os som et helt menneske. Undervisningen indeholder også strategier og redskaber, der hjælper den smerteramte med at få en god hverdag med smerterne.

Terapeutisk Smerte Undervisning™️ er min (Line Christensen) unikke sammensætning af viden og redskaber til at hjælpe dig videre med dine smerter.

Så det var den korte version.

Lad os lige kigge på de 3 elementer hver for sig:

👉 Terapeutisk
Det betyder at: Tilgangen/konceptet er behandlende i sin form. Det er noget der har en effekt, det gør en forskel for dine smerter, når du får den viden her. Undervisningen giver både effekt på hvordan din hjerne forholder sig til smerte og andre symptomer/input (dvs. ubevidste neurologiske ændringer) og hvordan du selv kan lave ændringer, der har effekt for dig (mere bevidste ændringer).

👉 Smerte
Det betyder at: Omdrejningspunktet er dine smerter og de følger som smerterne kan have.

👉 Undervisning

Det betyder at: Du bliver klogere. Du kommer til at forstå dine smerter og dig selv meget bedre. Du vil opdage at smerter, der tidligere ikke gav nogen mening (som f.eks. at smerterne kan hoppe fra ét sted i kroppen til et andet, eller at du nogle dage kan være uden smerter, for det næste øjeblik at være i et smertehelvede) pludselig giver mening – i stedet for at give dig bekymringer. Og jo mere du VED, jo mere kan du selv GØRE. Og viden er der ingen der kan tage fra dig, når du først har fået det.

Og JO! Du kan også forstå smerteteori! Jeg har mange års erfaring bag mig der viser, at ingens “smertehjerne” skal afholde nogen fra at få udbytte ud af den viden jeg deler.

Så selvom du kan føle at dine smerter har taget din hukommelse, din koncentration, din evne til at få overblik – eller måske dine smerter har fået dig til at føle dig direkte dum, så skal du vide at hvis det tidligere har været svært for dig at lære noget nyt, så er det ikke dig den er gal med.

Alle kan forstå smerteteori – Det handler bare om hvordan det bliver fortalt.

Og mit løfte til dig er det her:

Jeg vil give dig det hele på den u-kedelige måde! 🤩🙌

At have smerter er ikke sjovt, men at lære mere om sine smerter og sig selv behøver ikke også være pinefuldt eller kedeligt.

Hvilken forskel kan Terapeutisk Smerte Undervisning™️ gøre for mig eller mine smerter?

Terapeutisk Smerte Undervisning™️ kan gøre en verden til forskel for dig.

Selvfølgelig vil netop dit udbytte af undervisningen selvfølgelig altid være individuel, fordi vi alle har hver vores udgangspunkt og dermed også forskellige behov.

Og ingen af os passer ned i en kasse. Basta.

Men lad os se lidt på de mange forskellige fordele Terapeutisk Smerte Undervisning™️ kan give dig:

 • Lavere smerteniveau
 • Højere funktionsniveau (altså hvor meget du kan i din hverdag)
 • Færre bekymringer (indrøm bare at dine smerter giver dig bekymringer, du er ikke alene med det)
 • Øget livskvalitet
 • Bedre søvn
 • Færre smerte-relaterede udgifter (som f.eks. til medicin, behandlinger, hjælpemidler)
 • Større chance for at vende tilbage til arbejdet fuld tid (hvis du vil)
 • Ingen bivirkninger (viden har ingen bivirkninger, det er ret vildt noget effektivt mod smerter også kan være uden bivirkninger, ikke desto mindre er det sant)
 • Bedre bevægelighed
 • Bedre fastholdelse af terapeutiske forløb (f.eks. med træning), og dermed også bedre effekt af træningen (når ting giver mening, så er det altså lettere at holde motivationen oppe)

Hvis du lige nu sidder og tænker:

“Det lyder helt ærligt for godt til at være sandt!”

Så skal du bare vide, at du nu er et af mine YNDLINGS-mennesker for at være skeptisk af natur. Dén egenskab kommer dig til gode i mange henseender.

Men…

Lad os få styr på din skepsis her og haste videre til den videnskabelige evidens der ligger bag Terapeutisk Smerte Undervisning™️.

Terapeutisk Smerte Undervisning - Puslespil

Er der videnskabelig evidens bag Terapeutisk Smerte Undervisning™️?

Om der er bevis for at viden om smerter rent faktisk før en forskel for folk med smerter?

Svaret er et rungende JA!

Indrømmet: Jeg er ikke selv videnskabelig forsker – Jeg har ikke lavet store studier med 10.000vis af folk med kroniske smerter, men det er der heldigvis en hel masse andre kloge hoveder der har!

Den viden jeg deler med dig, er ikke en jeg “selv har opfundet” – Det vil være kvaksalveri, tomme løfter og utrolig uetisk af mig.

Den viden og de redskaber jeg deler med dig i Terapeutisk Smerte Undervisning™️ stammer fra videnskabelig evidens, viden, strategier og redskaber fra koncepter som:

 • Pain Neuroscience Education (PNE)
 • Therapeutic Neuroscience Education (TNE)
 • Explain Pain (EP)

Hvis de koncepter / metoder ikke siger dig noget, så kan jeg kort fortælle dig, at nogle af verdens førende smerteforskere på internationalt plan står bag de koncepter og de har lavet 1.000vis af videnskabelige studier på effekten af forståelse for smertevidenskab og hvordan det hjælper folk med at få færre smerter, større aktivitetsniveau, en bedre hverdag med smerter og meget mere.

Og i stedet for at lave verdens længste reference liste med kilder her, så kan du i stedet klikke på linket her og hoppe over til siden jeg har lavet med Videnskabelige Referencer. Der kan du nørde alt det du vil, sammen med mig.

Hvilke ulemper eller negative konsekvenser er der af Terapeutisk Smerte Undervisning™️?

Det hele kan og skal ikke være sukkerovertrukne lyserøde og hjerteformede chokolader med karamelfyld.

Der ER selvfølgelig også ulemper og emner/ting som Terapeutisk Smerte Undervisning™️ ikke kan hjælpe dig i mål med.

Her er en liste over nogle af de ting, som du ikke kan få:

 • Viden kan ikke stå alene – Du bliver nødt til at gøre noget anderledes også
 • Du skal selv gøre en indsats
 • Det er ikke en passiv behandlingsform, så det dur ikke med en “nu-ligger-jeg-mig-på-briksen-og-så-fikser-du-mig-tiltang”.

Og så er jeg fysioterapeut med speciale inden for smerteområdet – Og det betyder at min viden og mine strategier ikke kan hjælpe dig med f.eks. medicin. Jeg er heller ikke diætist, sexolog, parterapeut, familiekonsulent, økonomisk eller juridisk rådgiver og jeg kender ikke til alle reglerne inden for sygedagpengesystemet, kontanthjælp, ressourceforløb og jeg ved ikke en dyt om patienterstatning eller skadesanmeldelser osv.

Og hør:

Jeg er udmærket godt klar over at alle eller nogle af de her ting også kan fylde i dit liv, sammen med dine smerter.

Men jeg tror også på, at jo stærkere du selv står i dig selv, jo stærkere vil du være når du skal tage hånd om alt det andet i dit liv også.

Hvordan opstod konceptet Terapeutisk Smerte Undervisning™️?

Kort sagt, så er det bare et udtryk for at jeg har samlet og sat al min viden inden for smerteområdet på formel. Pakket og gjort det lækkert for dig, på letforståeligt dansk.

Og serveret på den u-kedelige måde.

Viden om smerter behøver nemlig ikke være noget der luller dig i søvn!